вторник, май 26, 2009

Психология на цвета: Червено



Противоположности на червеното: растеж - разрушение
Положителни червени ключови думи: лидер, упорит, боец, креативен, динамичен, постоянен, признателност, бодрост
Отрицателни червени ключови думи: насилие, похот, нетолерантен, жесток, разрушителен, подстрекател, обсебващ, осъждащ, твърдоглавие, срам, вина.

     Червеното е духът на физическия живот. Червеното е цветът на основната чакра - желанието за живот. Червеното е мощ. Червеното е огън и стремеж. Червеното е адреналин и самообладание. Червеното ще постигне каквото желае по собствен начин, независимо от последствията. Червеното е неизчерпаема енергия. Червеното обича да се движи.Червеното е оцеляването на най-приспособения.
     Червеното е страстно. Червеното вярва страстно. То обича и мрази страстно. Когато
червеното защитава, то защитава до край.
     Червеното е вълнуващо. Червеното е практично. Червеното вярва в действието. Червеното мрази да се мотае. Червената фраза е: продължавай напред. Дори когато говори, то говори за действие. От червеното кипва кръвта. То е жизненоважно за кръвообръщението.
     Червеното изгаря да отиде някъде. Червеното е склонно да действа без да мисли. Червеното е пионер. Червеното върви напред въпреки всичко. Червеното разчупва скованите модели, които спират устрема ни. Червеното подновява и обновява ентусиазма за продължаване напред. 
     Червеното е завоевателят. Червеното е силата в най-широк смисъл, а също и силата да управляваш силата. Червеното е било цветът на римските легиони.
     Червеното е сексуалност. Червеното е енергията за съвокупление и управлява сексуалните връзки. Червеното е аморално - интересуват го само възпроизводството и продължението на рода. В най-доброто си проявление  червеното ще даде задоволяващ и страстен любовен живот. В най-лошата си форма червеното е животинско и перверзно. 
     Червеното е благосклонно към всички. Червеното е велик спасител. То е подкреплението, което пристига в последния момент. Червеното иска да запълни всяка липса. Червеното вярва в оцеляването. Червеното желае справедливост. Ако е необходимо червеното ще поведе война, за да постигне справедливост. В най-лошата си страна червеното е тиранин и брутален убиец. В най-добрата си страна червенот е прекрасен водач. 
     Червеното е роден стратег. Червеното обича хората и ще се пожертва за другарите си. Червеното е егото. То обожава пред него да разстилат червения килим. Червеното не се колебае да излезе на сцената. Червеното его в положителния си аспект е вярата в собствената ценност и значимост. Червеното его в отрицателната си форма е високомерно и арогантно. Това червено иска да върви напред, без значение дали някой ще пострада. Ако е предизвикано, червеното его става изключително грубо, непокорно и разрушително. 
     Червеното е несигурно. Отрицателното червено е срам и вина. Вината е страх от провал. Срамът означава: аз греша. Червеното може да бъде и самохвалство. 
     Червеното е много шумен цвят. Той иска цялото ви внимание. Науката доказва, че човешкото тяло е просто едно шумно превозно средство. Когато кръвообръщението е добро, кръвта буквално пее във вените. 
     Червеното изгаря от желание да изследва нещата в детайли. То е изследователят, който разполага с енергията на жизнените сили. Червеното е усърдие, енергия и стремеж. Червеното прави от нищо нещо. То е строителят. Големите дървета израстват от мънички семена.

Червеното и частите на тялото

     Червеното в тялото се отнася предимно към гениталиите и репродуктивните органи. Свързаните с него жлези са гонадите* и яйчниците. То ускорява отделянето на адреналин при опасност, агресия или болка, затова е свързано с борбата или страха. Кръвта и кръвообръщението съсредоточават червеното. Мускулите също се влияят от него, то контролира и телесната температура. 

Употреба на червеното

     Природата е използвала червеното, за да бъде привличан противоположния пол и да се осигури продължението на вида. Червеното е естественият сексуален сигнал. Поруменяваме, когато се говори за секс, устните ни стават по-червени. Сексът има силата да слее двама души в едно макар и за кратко. Сексът е духовно обединение, постигнато с физически средства.
     Червеното изчиства отровите. То ви освобождава от боклука в душата и в тялото. Червеното облекчава схванати мускули и стави, най-вече на краката и стъпалата, които са свързани с кореновата чакра, управлявана от червеното.
     Червеното е полезно при парализа, особено в комбинация с физиотерапия. То стимулира. Подходящо е за хората, които лесно настиват. То контролира телесната температура и се използва при хипотермията.
     Червеното повдига духа и окуражава срамежливите. Ако се притеснявате да вървите напред добавете червено в гардероба си. Червеното е добър цвят за започване на бизнес, тъй като ви поставя в горещата точка. То е вашият корен. С него усилията дават заслужените плодове на успеха. 


     Червено месо, червени чушки, червени ябълки, домати, репички, червена маруля, цвекло, френско грозде, малини, ягоди, диня и червени подправки.



Следва ОРАНЖЕВО...

* Полови жлези


2 коментара:

  1. Г-жо Кралева възхитен съм от вашата публикация. Емоционално,разтърсващо много ми хареса. И ако разрешите,простете моето невежество но това изцяло ваш материал ли е?
    Ще ви разбера ако не ми отговорите.

    С уважение:Анонимен

    ОтговорИзтриване
  2. Текстът е от книгата "Енергията на цветовете" на Лилиан-Върнър-Бондс. Изключително полезна книга, според мен. :-) Всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване