вторник, май 26, 2009

Психология на цвета: Бяло



Бели противоположности: девствено - опетнено
Положителни бели ключови думи: първичен, чист, завършен, раздаващ се, единство, откритост.
Отрицателни бели ключови думи: изолация стерилност, пустота, фрустрация, скованост, предвзетост, отегчение.

     Бялото съдържа равна част от всички цветове в спектъра. Бялото е комбинация от всички цветове. Подръжте шепа сняг на слънчева светлина и ще видите мигновените проблясъци на всички цветове от дъгата да се пръсват на всички страни.
     Основното качество на бялото е равенство. Всички цветове в бялото са равни. В митологията бялото е символ на единството. Бялото иска да е честно. Бялото е духовният спасител. Всичко ще е наред, когато бялото е наоколо.
     Бялото изпъква на мига. Бялото окуражава. То ни помага да преминем през трудните времена на стрес и напрежение.
     Бялото е експанзивно и съзидателно. То е изключително честното бяло поле, на което всички неща могат да изпъкнат. Бялото е изпълнително. То е чисто и ненакърнено. Въпреки това, прекалено много бяло предизвиква фрустрация, изолация и чувство за празнота. 
     Белият интериор създава стерилна атмосфера. То не стимулира много сетивата. Болничните стаи никога не трябва да са изцяло бели. То убива микробите, но изтощава човешката психика. Поради тази причина детската стая също не трябва да е изцяло бяла. Прасковено, кремаво и розово ще помогнат да се възцари усещане за топлина и гостоприемство.
     Всички цветове излъчват топлина, но бялото излъчва най-малко. Бялото отразява всички цветове, затова е най-студеният цвят. Поради това в тропическите страни се носят много бели дрехи и вътрешността на къщите е бяла.
     Бялото е съвършенството от всички цветове. То е пълнота, въпреки, че не съдържа нищо. Стихията му е да разбулва това, което не се вижда. 
     Бялото ни вдъхва надежда. Бялото е спокойствие, защото всичко е равно в бялото.  То е символ на мира. Когато някой вдигне бяло знаме, битката спира.
     Първата крачка към живот в хармонията, която този цвят символизира, е бяла. 

Бялото и частите на тялото

     Всяка жлеза притежава собствен специфичен цвят, а функционирането на ендокринната система като цяло се управлява от бялото. То е свързано с очната ябълка. Цветът, който се отразява от бялото на окото, се използва за диагностициране. 
     Бялото поддържа кожата влажна и еластична. Който предпочита тъмните цветове, има по-сбръчкана и суха кожа.

Употреба на бялото 

     Бялото преди всичко е носител: то е домакин за всеки цвят, без да има специални предпочитания. 
     Хубаво е да носите бяло, когато небето е облачно, защото в сивите мрачни дни жизнеността намалява. Бялото може да тонизира и засили всички цветове на тялото.     
     Носенето на бял халат е един простичък начин да се обвиете с лечебна бяла светлина.   Бялото може да ви послужи, за да възстановите всичко, което е помръкнало. В интериорните решения то е нещо като дезинфекция, освен, че прогонва сенките от тъмните ъгли. 


     Морските дарове са бяла храна. А също бялата ряпа, пащърнак, артишок, личи, чесън, лук, праз, керевиз, картофи, ванилия, ориз, тофу и яйчен белтък. 




Следва ЧЕРВЕНО...


Няма коментари:

Публикуване на коментар