четвъртък, юни 04, 2009

Психология на цвета: Оранжево



Противоположности на оранжевото: активност - леност
Положителни оранжеви ключови думи: свобода, сила, великолепие, безстрашие, вълнение, неизтощима енергия, сърдечност, щедрост, толерантност, общителност, справедливост.
Отрицателни оранжеви ключови думи: горделивост, песимизъм, надменност, ексхибиционизъм, капризност.
     Оранжевото е инстинкт. Оранжевото е цветът на сакралната чакра. То е способността да бъдеш свободен, да изследваш. 
     Оранжевото се съсредоточава върху физическите и житейски нужди. Оранжевото взима това, което му е необходимо. Оранжевото привлича към себе си. Оранжевото означава да разчиташ на себе си. Оранжевото е знание, приложено на практика. 
     Оранжевото е физическа интуиция. Спортистите разчитат на оранжевия цвят. 
В ролята си на асимилатор оранжевото е нашата чревна лаборатория. То първо тества или изпробва, след което приема или отхвърля.
     Оранжевото има устрем. Оранжевото е изключително постоянно. Там, където червеното хулиганства, оранжевото стои настрана. Оранжевото подмладява. Оранжевото е оптимистично. Оранжевото е позитивно. Оранжевото е гениално. То е толерантно и сърдечно. 
     Оранжевото е приятелство. То е сърцето и душата на компанията. Оранжевото измисля забавни шеги. Оранжевото притежава мисловна сила. То развива интелекта. Оранжевото е креативно. Оранжевото обича да готви. Оранжевото вижда целостта и я развива. То е много конструктивно. То е цветът на срещите и събиранията. 
     Оранжевото е експанзия. То събаря преградите. Оранжевото разбива. Разруяава пречките и освобождава. Пробивът на оранжевото прави духа волен. Оранжевото разгръща силите ни. Оранжевото е целеустремено, то върви напред. Това е цветът на развода!       Оранжевото е като червеното, но не е толкова агресивно. Силата на оранжевото е по-изтънчено. Тя стимулира нежно и внимателно. 
     Оранжевото вярва в общността. То обича обществените сбирки. Обожава да говори по телефона. Оранжевото е време  за веселба. Оранжевото обича да работи в екип. То е по-гордо с постиженията на групата, отколкото със собствевния си успех. Отрицателното оранжево има комплекс за малоценност. Претоварването с оранжево ограничава и сковава.
     Оранжевото е предизвикателно. Оранжевото е най-отхвърляният цвят на нашето време. Отвращението към оранжевото издава хората със социални задръжки. - особено при бизнес срещи, служебни партита и така нататък. Оранжевото ни дава смелостта да се изправим лице в лице с последствията. То приема нещата такива каквито саи след това ги променя.     Оранжевото знае, че промяната, заради самата промяна невинаги е за добро. Промяната невинаги е видима.

Оранжевото и частите на тялото

     Оранжевото  е областта на долната половина на гърба и корема - червата и бъбреците. То управлява надбъбречните жлези, въпреки ще цветът на самите бъбреци е жълтото. 

Употреба на оранжевото

     Оранжевото е цветът, който ни помага да се справим със скръбта, мъката или загубата. Когато някой се чувства дълбоко оскърбен, оранжевото ще му даде сили да се съвземе. То е способно да открие скрита травма и да помогне за преодоляването й. 
     Ако някой не харесва оранжевото или му се съпротивлява, това означава, че се страхува да продължи напред, тъй като не е приключил с минало си. Оранжевото се използва, за да даде допълнителна сила за смело посрещане на изпитания. 
     Оранжевото е свързано с нашата интуиция и с чувствата ни. 

Оранжевите храни: портокали, моркови, мандарини, кайсии, праскови, тиква, сладък картоф.  


Следва КАФЯВО...


1 коментар:

  1. Имам лични асоциации с оранжевото, но много съвшадат с тези:). Много хубава идея - както и останалите тук де!

    ОтговорИзтриване