сряда, юни 17, 2009

Имай предвид



Имай пред вид, че:

· След първите пробни снимки на Фред Астер за киното, в бележките си режисьорът на „Метро Голдуин Майер", който провеждал изпита през 1933 година, е написал: „Слаб актьор! Леко плешив! Може малко да танцува!" Астер държал тази паметна бележка над камината в дома си в Бевърли Хилз.

· Един експерт казал за Винс Ломбарди: „Притежава минимални познания по футбол. Липсва му мотивация."

· Сократ бил наречен: „Неморален тип, който развращава младежта."

· Когато Питър Дж. Даниъл бил в четвърти клас, неговата учителка, господа Филипс, постоянно му повтаряла: „Питър Дж. Даниъл, за нищо не те бива, ти си некадърник и нищо добро няма да излезе от теб." До двадесет и шестгодишната си възраст Питър бил напълно неграмотен. Един негов приятел останал цяла нощ с него и му прочел „Мисли и забогатявай"*. Сега той притежава уличните ъгли, където някога се е бил, и току-що публикува последната си книга „Госпожо Филипс, вие сгрешихте!"

· Семейството на Луиза Мей Алкът, авторката на „Малки жени", я карало да стане прислужничка или шивачка.

· Бетовен държал цигулката несръчно и предпочитал да свири свои собствени композиции, вместо да усъвършенства техниката си. Учителят му смятал, че от него композитор няма да излезе.

· Родителите на известния оперен певец Енрико Карузо искали той да стане инженер. Учителят му казал, че изобщо няма глас и не може да пее.

· Когато Чарлз Дарвин, бащата на еволюционната теория, се отказал от кариера в медицината, баща му отбелязал: „Нищо друго не те интересува, освен пушката, кучетата и ловенето на плъхове." В своята автобиография Дарвин пише: „Всички мои учители, а и баща ми, ме смятаха за съвсем обикновено момче, с интелигентност доста под средното ниво."

· Уолт Дисни бил уволнен от редактора на някакъв вестник, защото му липсвали идеи. Преди да изгради Дисниленд, Уолт Дисни няколко пъти банкрутирал.

· Учителите на Томас Едисон казвали за него, че е твърде глупав, за да научи нещо.

· Алберт Айнщайн проговорил едва на четири години, а започнал да чете едва на седем. Учителят му го описва като дете „с бавен ум, което не общува, носи се по течението и е потънало в глупавите си мечти." Бил изключен от училище и не бил приет в Политехническото училище в Цюрих.

· Луи Пастьор имал среден успех и от двадесет и две възможни точки по химия, той получил едва петнадесет.

· Исак Нютон се справял много зле в началното училище.

· Бащата на скулптора Роден казал: „Синът ми е идиот." Спечелил си славата на най-слабия
ученик, Роден три пъти се провалял на изпити за художественото училище. Чичо му все повтарял, че е неподатлив на обучение.

· Лев Толстой, авторът на „Война и мир", отпаднал от лицея поради слаб успех. Описвали го като ученик, който „не може и не желае да учи".

· Драматургът Тенеси Уилямс бил вбесен, когато пиесата му „Аз, Ваша" не била · отличена в един конкурс в Университета във Вашингтон, където той се записал да изучава английски от XVI век. Учителят си спомнил, че Уилямс оспорвал решенията на участниците в журито и тяхната интелигентност.

· Работодателите на Ф. М. Уулуърт в магазина за дрехи и текстил казали, че той не можел да проумее, че трябва да изслушва търпеливо клиентите.

· Хенри Форд пет пъти се провалял и банкрутирал, преди да успее.

· На бейзболиста Бейб Рут, смятан в спортните среди за най-великия атлет на всички времена и известен с рекордния брой отбелязани точки в първенството на страната, принадлежи и рекордът за неуспешни удари.

· Уинстън Чърчил не успял да завърши шести клас. Станал министър-председател на Англия едва на шестдесет и две години, след като цял живот бил преследван от поражения и е трябвало да преодолява всевъзможни препятствия. Най-значителния си принос за страната дава едва на преклонна възраст.

· Осемнадесет издатели отхвърлят историята на Ричард Бах „Джонатан Ливингстън Чайката"*, разказваща с 10 000 думи за една необикновена чайка, преди най-накрая „Макмилан" да я публикува през 1970 година. Около 1975 година само в Съединените щати продажбите надхвърлят повече от седем милиона екземпляра.

· Ричард Хукър работил седем години върху хумористичния военен роман М.A.S.H. „Военнополева болница", но той бил отхвърлен от двадесет и един издатели. След като „Мороу" се решава да го публикува, той става изключителен бестселър, дал живот на зашеметяващ филм и изключително успешен телевизионен сериал.


*Think and Grow Rich by Napoleon Hill. Български превод ИК „КИБЕА", Серия „Познай себе си", 1997


1 коментар:

  1. Тези факти, освен, че са много интересни, са също така и много усмихващи :))) Благодаря, че ги сподели :)

    ОтговорИзтриване