сряда, юли 29, 2009

Лекарят в самите нас




Всички писания за ползата от смеха споменават историята на американеца Норман Къзинс.

Лекарите откриват, че младият мъж има злокачествено заболяване на костите, съпроводено с ужасни болки и преценяват шансовете му да оцелее на 1:500.

След като разбира диагнозата, Къзинс напуска по свое желание болницата и се настанява в хотел. Там той гледа на видео само комедии, а наетата специално за целта медицинска сестра му чете хумористични разкази.

На гости му идват приятели получили най-строго наставление да се шегуват и веселят заедно с него. Много скоро Къзинс си дава сметка, че след поредния пристъп на луд смях болката го напуска за цели 10 минути.

След известно време започва да спи спокойно, а половин година по-късно става ясно: болестта постепенно капитулира.

Когато оздравява напълно, Къзинс написва книга "Лекарят в самите нас", дала тласък за появата на гелотологията - наука за лечението със смях.

Както показват изследванията, въпросната терапия спасява хората от лапите на депресията много по-бързо от медицинските препарати.

Започнете от днес! ;-)



3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Смехът е само едно от нещата,които ни лекуват.Да не подценяваме и силата на любовта.А едно от нещата,които ни разболяват е страха http://petyal.blogspot.com/2009/07/blog-post_29.html Ако желаеш се включи в малката ни игра.

    ОтговорИзтриване
  3. Малко е крайно, да се оставиш само, на това лекарство, но определено помага. Всъщност настройката на психиката е началото на всяко оздравяване.

    ОтговорИзтриване