петък, януари 29, 2010

Два ангела




Два ангела – пътници останали да пренощуват в едно богато семейство. Но семейството било негостоприемно и не оставило ангелите в гостната, а ги настанило в хладното мазе.

Когато се постилали леглото, по-големия ангел видял дупка в стената и я запълнил и измазал. Когато видял това по-младият, го попитал защо прави това, но по-големият му отговорил:

- Нещата не са такива, каквито изглеждат.

На следващата вечер пренощували в много бедно, но гостоприемно семейство, което разделило с ангелите храната си и им отстъпили собственото си легло, за да си починат добре. След като се събудили, ангелите намерили домакина и жена му да оплакват единствената си крава, която им давала препитанието. По-младият ангел попитал по-големия:

- Как можа да се случи това? Първият мъж имаше всичко, а ти му помогна. Това семейство имаше много малко, но го раздели с нас, а ти позволи да умре единствената им крава. Защо?

- Нещата не са такива, каквито изглеждат. – отговорил по-големият ангел.

- Когато бяхме в мазето, аз разбрах, че в дупката в стената има скрито злато. Домакинът беше груб и не искаше да твори добро. Аз ремонтирах стената, за да не намери златото. Когато на следващата вечер спахме в леглото на това семейство, дойде ангелът на смъртта за жената на домакина. Аз му дадох кравата. Нещата не са такива, каквито изглеждат. Ние никога не знаем всичко. И дори да си вярващ, трябва да имаш и доверие, че всичко, което се случва е в воя полза. За това с времето сам ще разбереш.

Някои хора идват в нашия живот и бързо си тръгват, някои стават наши приятели и остават за минутка. Вчера е история, утре е тайна. Днес... Днес е подарък. Животът е вълшебство и вкусът на всеки момент е неповторим!



5 коментара:

  1. Чудесно!
    Трудно се чете.Изберете друг цвят на шрифта.
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за насоката, ще взема мерки. :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Здр.Мира:)) Не е необходимо да вземаш мерки. Не знам какъв му е проблема на анонимния посетител, но се чете нормално:-). Колкото до притчата - има какво да научим /или да си припомним/. Най-вече последният абзац!:))

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова умнотии на едно място не съм срещала. Благодяра на Добромира Кралева!

    ОтговорИзтриване